Škoro na skupu u Splitu: Glas za Miroslava Škoru je glas za narod

Škoro na skupu u Splitu: Glas za Miroslava Škoru je glas za narod

14.12.2019.

Ovo je nezaustavljivo i mi, vjerujte mi, možemo dobiti u prvom krugu! Poručio je to kandidat na izborima za predsjednika Republike Hrvatske Miroslav Škoro na velikom predizbornom skupu u Splitu, na platou Doma Hrvatske vojske u Lori, u subotu 14. prosinca 2019.

Škoru je pod sunčanim i vedrim splitskim nebom skandirajući i plješćući dočekalo preko tisuću okupljenih. Za govor su publiku prethodno zagrijali voditeljica Nada Gaćešić Livaković i glumac Vedran Mlikota te pjevači Jacques Houdek, Marko Pecotić i Tiho Orlić. Kada je došao red na Škoru, prvo se trebalo probiti kroz razdraganu svjetinu do govornice. Škoro je strpljivo pozdravljao, rukovao se i ljubio s pristašama, a kada se konačno uspio uspeti na binu, jedva je utišao skandiranje svojega imena.

"Hrvatice i Hrvati, dragi moji prijatelji, kad pogledam ovo sve danas ne mogu ništa drugo nego reći - ovo je nezaustavljivo, narod je odlučio a Bog nam pomaže. Ako se sjetite jučerašnjeg proloma, tko je mogao vjerovati i misliti da će nam Bog dati ovako lijepi sunčani dan da se vidimo ovdje u Lori, da se vidimo u ovom gradu?", upitao se Škoro pa iz publike dobio odgovor "Ima Boga!".

Prekidan potom više puta povicima "Hoćemo promjene" i skandiranjem, Škoro je otkrio zašto mu Split i Dalmacija jako puno znače u životu.

"Ja sam se rodio u Slavoniji, međutim moji korijeni su iz imotske krajine. Ljeti sam putovao iz Slavonije didu preko Splita, tu bi se napio vode onda bi me stavilo na prugu i preko Studenaca, a dida bi me čekao na mostu u Imotskom", prisjetio se Škoro, napomenuvši i kako je napisao pjesmu koja kaže: "Ja sam čovjek čije je tilo dalmatinsko, a duša slavonska".

Škoro na skupu u Splitu (Slika 19)

"Da sam ja bio predsjednik, mahao bih rezultatima rada, a ne knjižicom"

Pojasnio je okupljenima zašto glasati baš za njega, osvrnuvši se na nedavne prozivke Kolinde Grabar-Kitarović o Škorinu programu.

"U javnosti koju kontrolira ta neka obavještajno-političko-kriminalna mafija svašta si dopušta, mene sada aktualna predsjednica zove narodni heroj. Valjda joj smeta što moj narod dolazi na skupove, ne organizirano s autobusima i s radnih mjesta u javnoj upravi, nego jer shvaća da trebamo promjene i jer zna da ga ja volim i da kad govorim, govorim iz srca. Vratimo Hrvatsku narodu sad il' nikada, to je ono što tražim i što je moj program. Aktualna predsjednica maše jednom knjižicom, da je to njen program. Da sam ja bio pet godina na tom mjestu, mahao bih rezultatima svoga rada, a ne listom želja za Djeda Božićnjaka!", zagrmio je Škoro.

U toj knjižici bi, nastavio je, trebao biti samo vozni red kolone da ne pogaze ljude po cesti. Potom je podsjetio na pet točaka svoga programa, ustvrdivši da sve zapravo stane i na jedan mali papirić.

"Moj program je promjena", ustvrdio je Škoro. Osvrnuo se i na pokušaje da ga posvađaju, kako je rekao, s njegovim narodom i s njegovom Crkvom.

Škoro na skupu u Splitu (Slika 20)

"Ne može se meni prigovarati da vrijeđam Crkvu, kao kršćanin sam naučio praštati"

"Sram vas bilo. Ja sam Hrvat, katolik i ponosan sam na to. Cijenim sve, ali ja sam taj koji je napisao pjesmu "Sve poštivam, svoje uživam", i pjesmu "Svetinja", opjevao sam vjeru, ljubav i domovinu. Ne može se meni prigovarati da sam ja taj koji vrijeđa svoju Crkvu, neću nikoga prozivati jer sam kao kršćanin naučio praštati", poručio je Škoro.

Upozorio je okupljene da ne nasjedaju na provokacije onih koji su, kako je rekao, kad je trebalo šutjeli.

"Kad je narod tražio referendum o Istambulskoj konvenciji, ona je šutjela, on je šutio. I kad je narod htio mijenjati izborni zakon, oni su šutjeli. To treba promijeniti", rekao je.

Osvrnuo se i na neriješena pitanja sa Srbijom.

"Nemojte vjerovati onima koji su primali Vučića, jer su imali puno vremena raščistiti odnose sa svim susjedima pa i sa Srbijom. Tražit ću da Srbija prizna granicu po katastru i da vrati hrvatske posjede s istočne strane Dunava. Tražit ću da se riješi pitanje nestalih i da se vrati arhive hrvatskom narodu. Tražit ću da se plati odšeta svima koji su bili u srpskim konc logorima", istaknuo je Škoro.

Škoro na skupu u Splitu (Slika 16)

"Ne vjerujte onima koji navijače Hajduka zovu orjunašima"

Miroslav Škoro posebno se obratio građanima koji u srcu nose splitski nogometni klub Hajduk, aludirajući na izjavu Kolinde Grabar-Kitarović 2016. o orjunašima u jeku skandala s poljudskom svastikom.

"Nemojte vjerovati ljudima koji dijele narod, koji navijače Hajduka zovu orjunašima. Onda je i moj tata bio orjunaš, a bio je navijač Hajduka, i ja sam na to ponosan", komentirao je Škoro, a potom se osvrnuo i na protukandidata Zorana Milanovića, koji je "zaštitio dvojicu udbaša".

Škoro na skupu u Splitu (Slika 18)

"Je li to način kako se obraća pripadnicima Hrvatske vojske?"

Kritizirajući Milanovićevu nedavnu izjavu kako su hrvatski vojnici u mirovnoj misiji pozeri, Škoro se zapitao:

"Je li to način kako se obraća pripadnicima Hrvatske vojske, koji po svim istraživanjima predstavljaju srce hrvatske države? I kaže Milanović: Ili mi ili oni. Dokle više mi i oni, nema mi i oni! Ja mu poručujem: "I mi i oni smo protiv tebe!".

Škoro na skupu u Splitu (Slika 17)

"Glas za Miroslava Škoru je glas za narod, a glas za Kolindu i Milanovića glas za Plenkovića"

Škoro se osvrnuo i na poruku Andreja Plenkovića kako je glas za Škoru glas za Zorana Milanovića.

"Ne, ne, dame i gospodo. Glas za Miroslava Škoru je glas za narod. A glas za Kolindu Grabar Kitarović ili glas za Zorana Milanovića? Isto vam je – kao da glasujete za Andreja Plenkovića", poručio je Škoro na platou Lore.

Pozvao je potom mlade i one koji žive u dužničkom ropstvu da mogu napraviti veliku promjenu.

"22. prosinca je dan koji je specifičan za hrvatsku povijest jer je tada donesen Božićni Ustav. Mi ćemo ga promijeniti jer na to pravo imamo", rekao je Škoro.

Obratio se i iseljeništvu i posebice Hrvatima iz BIH.

"Danas je godišnjica potpisivanja Daytonskog sporazuma i time smo dobili što smo dobili. Poručujem Hrvatima u BiH da ću biti predsjednik koji će se boriti za to da narod u BiH bude ne samo konstitutivan nego i suveren. Cirkus je i tamo i vamo", poručio je Škoro, ponovno dobivši glasan pljesak.

Škoro na skupu u Splitu (Slika 13)

"Misa, glasovanje, ručak"

Za kraj pozvao je još jednom sve građane da obave svoju građansku dužnost.

"Prije nego što odete glasovati, pozovite sve mlade, probudite ih, misa, glasovanje, ručak, mora sve biti gotovo do dvi ure, a ne do ponoći. Ne mogu oni toliko ukrasti koliko nas može izaći. Živjela Hrvatska! Sad il' nikada! Vratimo Hrvatsku narodu!", zaključio je Škoro u Splitu.

Cijelu atmosferu i skup pogledajte u videu:Škoro na skupu u Splitu (Slika 1)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 2)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 3)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 4)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 5)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 6)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 7)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 8)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 10)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 11)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 12)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 14)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 15)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 9)

Škoro na skupu u Splitu (Slika 21)Sad ili nikada