Povratak stanova u kojima su zaštićeni najmoprimci vlasnicima preduvjet je obnove središta Zagreba

Povratak stanova u kojima su zaštićeni najmoprimci vlasnicima preduvjet je obnove središta Zagreba

14.04.2021.

Obnova nekretnina nije moguća dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi vezano uz nekretnine u kojima stanuju zaštićeni najmoprimci, poručuju iz Domovinskog pokreta i Udruge „Vlasništvo i posjed“ nakon sastanka održanog u srijedu u Hrvatskom saboru.

Kako je istaknuto,  Hrvatska je jedina članica EU-a koja nije zakonski riješila problem vlasnika kojima su u komunizmu u sklopu tzv. ‘stambene reforme’ oduzimani stanovi i kuće. Radi se mahom o elitnim stanovima na elitnim lokacijama u središtu Zagreba, Splita i Dubrovnika pa srž problema, kako navode, treba tražiti u toj činjenici.

„Dovoljno je spomenuti da cijena četvornog metra najma koju država propisuje za tu povlaštenu kategoriju najmoprimaca iznosi 2,4 kn, dok ta ista država plaća najam od 70 kn po četvornome metru za smještaj osoba stradalih u potresu u Zagrebu, Petrinji i Sisku. Grad Zagreb posjeduje oko 5.000 stanova, od čega je 900 useljeno bez ikakve pravne osnove, a država u svom vlasništvu ima 23.000 stanova. S druge strane, broj nekretnina u kojima su zaštićeni najmoprimci na razini države je oko 1.500 pa je jasno da se taj problem može riješiti odmah, ako za to postoji politička volja čime će se zaštititi i vlasnike i one koji su u njihovim stanovima“, rekao je Miroslav Škoro.

Napomenuo je kako već sada postoji nekoliko sudskih odluka, mahom Europskog suda za ljudska prava, gdje se Hrvatsku direktno proziva da krši ljudska prava kada je u pitanju privatno vlasništvo i kako su ljudi prisiljeni tužiti vlastitu državu.

„Republika Hrvatska je u situaciji da već sada mora isplaćivati milijunske odštetne zahtjeve, morat će platiti i kamatu i sudske troškove i pritom neće moći teretiti nekoga, nego će se to platiti iz državnog proračuna, odnosno na teret svih nas. Postoji velika opasnost da će vlasnici stanova podići veliki broj tužbi, na što imaju potpuno pravo, a posljedica će biti stotine milijuna kuna koje će im država morati isplatiti“,  naglašava Miroslav Škoro.

Dodatno, naglasio je kako prema postojećem Zakonu, vlasnici trebaju sufinancirati obnovu kako bi se u obnovljene stanove vratili zaštićeni najmoprimci.  

„Takva ideja graniči s ludilom pa vlasničke udruge odgovorno tvrde da nitko od vlasnika neće pristati na takvu ucjenu, a udruge će svim sredstvima koja su im na raspolaganju sabotirati provedbu tog Zakona dok se ne riješe vlasnički odnosi“, ističe Miroslav Škoro te zaključuje da obnova užeg središta Zagreba nije moguća dok se ne riješi problem imovinsko pravnih odnosa.

Video pogledajte na poveznici.