Životopis


Dr. sc. Miroslav Škoro, hrvatski je kantautor, poduzetnik, ekonomist i političar. Rođen je 29. srpnja 1962. godine u Osijeku, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Višoj građevinskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Diplomirao je i ekonomiju na Ekonomskom fakultetu na istom Sveučilištu, gdje je u prosincu 2017. godine postao i doktor ekonomskih znanosti.

Kao glazbenik objavio je devet samostalnih albuma i skladao tristotinjak skladbi, te glazbu za film i televiziju. Radio je i kao televizijski voditelj i autor.

Uz glazbu, bio je i radijski spiker, glazbeni urednik, novinar, voditelj građevinske operative, prvi generalni konzul RH u Pečuhu u Mađarskoj, predsjednik uprave Croatia recordsa, direktor Orfeja i HDU-ZAPRAF-a, te je osnovao više trgovačkih društava kao i prvu glazbenu televiziju u Hrvatskoj - CMC (Croatian Music Channel).
Godine 2007. kandidirao se na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor, te postao saborski zastupnik HDZ-a. Nakon osam mjeseci prepustio je saborski mandat, za čijeg je trajanja čitavu saborsku plaću donirao za potrebe intenzivne njege Odjela pedijatrije u KBC Osijek.

Utemeljio je diskografsku kuću Campus, a od 2015. godine ozbiljnije se bavi vinogradarstvom i vinarstvom. U lipnju 2019. godine objavljuje kandidaturu za Predsjednika Republike Hrvatske. Skupio je dovoljan broj potpisa i sudjelovao u 1. krugu predsjedničkih izbora, u kojem je zauzeo treće mjesto s 24,45% podrške građana Republike Hrvatske.

29. veljače 2020. osnovao je političku stranku Domovinski pokret Miroslava Škore, čiji je predsjednik. Na parlamentarnim izborima 2020. godine koalicija okupljena oko Domovinskog pokreta osvojila je ukupno 16 mandata.

Od 22. srpnja 2020. godine obavlja dužnost potpredsjednika Sabora, ujedno je član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, te Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. U ožujku 2021. najavio je kandidaturu za gradonačelnika Zagreba.

Od 1989. godine u braku je s američkom pravnicom hrvatskog podrijetla, Kim Ann, s kojom ima kćer Ivanu Emily i sina Matiju.